graingeweb - bolg

To Archive

Nordover i Norge 2018. 7. Torghatten

Sunday, 15 July 2018 12:29

Torghatten, fjellet med hull tvers igjennom, ca ligger 20 minutter med bil fra sentrum av Brønnøysund. Fra Totghatten camping er det  flere veier som leder opp til hullet. Vi valgte å gå rundt til sydvest siden av øya å ta den korte men krevende stien opp derfra.

Stien er krevende fordi den er bratt og nærmest som ur å regne det meste av veien.  Jeg var ganske pumpa da jeg kom opp, men Lu besteg fjellet som ei fjellgjeit. Sydvest fra Ytterhatten kommer du inn i en stor hule. Inne i hullen er det en nedsenking, men heldigvis er det laget tretrapper for å komme opp derfra til selve hullet på på nordøst siden av fjellet. Det er en fantastisk utsikt over havet og landskapet ved Brønnøya fra hulen og hullet.

Ned fra fjellet brukte vi stien på nordøst siden. Den er ikke vanskelig å gå. Her er faktisk steinene på stien lagt opp som trappetrinn det meste av veien. 

Hele turen fra parkeringsplassen, nær Torghatten camping, rundt til sydvest siden av øya og klatringen i ura opp til hullet tok en time. Ned gikk det på under halvtimen. Men jeg trengte sikker 20 minutter på toppen for å få igjen pusten etter oppstigningen. (NB. hadde glemt å ta med min Ventoline - fikk i alle fall prøvd hvordan astmaen var for tiden.)