graingeweb - bolg

To Archive

Nordover i Norge 2018. 3. Stiklestad dag 1

Wednesday, 11 July 2018 18:16

Startet dagen med et besøk i Nidaros Katedralen. Deretter bar det videre til Stiklestad hvor vi skal tilbringe 2 netter. Det blr mye Norgeshistorie sånn i starten på reisen. Tror Lu Lu nå vet hvem Olav den Hellige er!

Vi var fremme ved Stikklestad ved 13:00 tiden. 26 grader ute, så vi holdt oss inne og jobbet med bilder og skrift til ut på sen ettermiddag. 

Vi bor på Scandic Stiklestad, som ved siden av hotellvirksomheten også huser administrasjonen for Olsokdagene - en 6 dagers festival med flere arrangementer på hotellet, i Stiklestad kirke, på fokemuseet like ved hotellet og på den store utescenen som ligger ved folkemuseet. På området mellom disse stedene blr det arrangert Stiklestadmarked. Vi fikk ikke tatt del i denne morroa, da festivalen foregår i slutten av Juli. 

Om ettermiddagen gikk vi en tur og tittet på de gamle husene på Folkemuseet og så at forberedelsen til “Spelet om Heilag Olav” var i gang.

Stiklestad kirke ble også besøkt. En liten velholdt steinkirke. Vi var allene i Kirken, men fikk med oss et informasjonsskriv av mannen som voktet inngangen. “Det er ikke dere jeg holder vakt over” sa han. “Men fuglene her liker å prøve og komme inn i kirken. Så jeg må holde døren lukket mellom våpenhuset og kirkerommet. Bare bli der så lenge dere vill”, sa han så og lukket døren etter oss. Kirken er meget spartansk utstyrt. Noen bilder av gamle prester henger nær inngangen. Langs benkeradne er det tegninger fra bibelen. Alteret i kirken står der Olav digre falt i slaget (sies det). Bak alteret ligger det en stor stein bak glassvindu. Dette er steinen som Olav hvilte hodet på da han døde - sies det.

Bilder fra Stiklestad og linker til webider om stedet finnes på mitt billedgalleri: Stiklestad