graingeweb - bolg

To Archive

Travel Americas 5c - Museum Anthropology and The Museum of Belle Art

Friday, 19 January 2018 20:21

Bilder fra museene: Atropologio, Palacio Bellas Artes


Museum Anthropology

Det beste med å reise på egenhånd, fri for reiseselskap, er at vi kan planlegge og legge opp dagens besøk og hendelser på egen hånd. Noen ganger greier vi oss helt uten hjelp, mens andre ganger hender det at vi bestiller en lokal tur. Vi møter også mennesker på en annen måte enn som deltaker i et reisefølge. Så langt ha vi bare hatt gode erfaringer med denne måten å reise på. I går kveld møtte vi på hotellet f.eks. Helene og mann fra Korea. De hadde bodd i Trondheim i Norge noen år mens han studerte ved Høgskolen, og siden vi skulle samme sted i dag tok vi følge på turen til ”The National Museum of Anthropology”.

Hotellet var behjelpelig med å skaffe spesialtransport, som hentet oss kl. 1000 og fraktet oss, etter avtale, tilbake fra museet kl. 1400. ”The National Museum of Anthropology” ligger rett vest for plassen El Zócalo. Bilturen tar ca 30 min.

Utstillingene ligger i to etasjer rundt det store atriumet. Inngangen er innest på bildet. Så kan man starte besøket i bygningen til venstre på bildet og deretter bevege seg mot klokka rundt atriumet, gjennom tidsepokenene.  

Museet er et fantastisk stort anlegg, og en formiddag er kanskje litt i korteste laget hvis man ønsker en inngående innføring i Mexicos historie. Men museet er så godt utrustet med informasjonsplakater, og så logisk innrettet at man faktisk får en brukbar opplevelse i løpet av noen få timer. Mine kunnskaper om de gamle sivilisasjonene Olmec, Maya, Aztec var ved ankomsten til Mexico svært begrenset, og her snakker vi altså om sammenhengende kulturer som går tilbake til ca. 2500 år BCE. Besøket ved dette museet fikk ettertrykkelig satt Mexico på kartet.

Nå er det sånn, at det finnes enormt mange museer, private, kommunale og statlige, i Mexico City. Men det som er spesielt er den daglige bruken av alle museene. I undervisningsplanene for barneskolene er det satt av en dag per uke, gjennom hele skoletiden, hvor undervisningen skal gjennomføres ute på museene eller på museale steder. Resultatet av dette er bl.a. at museene blir innrettet pedagogisk og dermed mer interessante og tilgjengelige, og de blir mange og varierte.


The Museum of Belle Art

På ettermiddagen, etter å ha fortært en sen lunsj på hotellet, fortsatte vi museumsdagen med et besøk på «The Palace of Fine Arts (Palacio Bel Art)». Palasset, som lå 10 minutters gange fra hotellet nedover gågaten ”Calle Francisco I. Madero”, er et kulturelt senter i Mexico City. Her gjennomføres det musikk-, opera- og litteratur-arrangementer i tillegg til kunstutstillinger og lignende. Dette ha gitt huset navnet  ”Mexicos kunstkatedral ”.

Da vi besøkte stedet var det en større og svært informativ utstilling om fremstillingen og bruken av fargen karminrød. Fargen som utvinnes av Kochenille lusen (hunnlusen), som lever på fikenkaktusen, brukes til farging av garn og som pigment i maling og sminke. Tenk på det når du kysser de røde leppene til din elskede – hun har lus på leppene! Utstillingen viste også eksempler på bruk av fargen i billedkunst fra hele verden.

En utstilling av den mexicanske maleren og multikunstneren Roberto Montenegro fikk vi også med oss på besøket. Se eksempler på hans kunst i billedgalleriet Palacio-Ble-Art.