graingeweb - bolg

To Archive

Travel Americas 5b - Teotihuancan pyramidene

Thursday, 18 January 2018 20:00

Teotihuancan: pyramidene 

 

Torsdag 18.01.18

Det var kjølig denne morgenen. Kl 0700 var et bare 4 grader, men temperaturen stiger rask her, så ut på ettermiddagen var det rundt 20 grader. Vi hadde i dag meldt oss på en heldagstur til det store pyramideanlegget Teotihuacan.

Vi ble hentet kl. 0840 og turen skulle vare fram til kl. 1800. Men vi reiste ikke direkte til Teotihuacan. Turen startet med en introduksjon av Mexico City og området rundt  Zocalo, det store hovedtorget i denne gamle delen av Mexico City. Byggverkene ”The National Palace” og ”The Mexico City Metropolitan Cathedral” og tabernaklet ”Sanctum Metropolitan hadde vi besøkt i går, men ved modellen av den opprinnelige bebyggelse, som spanjolene rev for å bygge sine kirker og administrasjons-bygninger, fikk vi nå en god historisk gjennomgang av det gamle Tenochtitlan.

Catedral Metropolitana de Maxico og Sanctum Metropilotano til høyre i bildet.

På veien til Teotihuacan pyramidene, som normalt bør ta ca. en time fra Zocalo, stoppe vi ved ”The Three Cultures Square (Plaza de las Tres Culturas).” Plassen, som ble tegnet av den Mexicanske arkitekten Mario Pani, ble ferdig i 1966. Den beskriver med bygninger Mexicos tre perioder ; pre-Colombiansk, Spansk kolonitid og tiden som uavhengig nasjon.

Det ble tydelig at mexicanerne er stolte over dannelsen av den uavhengige nasjonen, hvor alle folkegruppene er sammen som mexicanere. En mexicansk venn av meg hadde følgende beskrivelse av dagens Mexico: Et fantastisk uryddig og uoversiktlig konglomerat, som han elsket.

Å se pyramidene og anlegget ved Teotihuacan er en ubeskrivelig opplevelse. Det må ses med egne øyne. Ikke bare er bygningene (pyramidene) store, flotte og majestetiske i landskapet, men hele anlegget er så enormt.  Det vi ser i dag er det religiøse senteret i en by som trolig dekket 30 km2 og hadde opp i mot 250 000 innbyggere. Byen hadde sitt høyperiode rundt 100 CE.

Det var satt av god tid til å gå rundt på ”De dødes aveny” eller bestige Månepyramiden eller Solpyramiden. Lengst syd på avenyen ligger templet til en fjærkledde slangen Quetzalcoatl.


Hjemreisen fra Teotihuacan gikk via ”Basilica de Guadalupe”. Den opprinnelige nasjonale helligdommen ble bygget på 1600 tallet. Den nye helligdommen sto ferdig i 1976. Et gigantisk sirkelformet byggverk som kan ta i mot 10.000 mennesker. De to Basilicaene ligger ved den store ”Marian square of the Americas”, men den gamle kirken har store strukturelle problemer pga at den synker og brukes ikke lenger.

Basilica de Guadalupe