graingeweb - bolg

To Archive

Travel Americas 4b - Jamaica - Green Castle Estate

Saturday, 13 January 2018 04:19

Jamaica pictures: Green Castle Estate

Green Castle Estate: http://gcjamaica.com

På kvelden i går kom forkjølelse, som hadde ligget og murre, for fult. Så, det ble ikke store bevegelsene for meg denne dagen. Men, en tur rundt huset greide jeg, før jeg veltet meg ned i sengen.

Green Castle er navnet på et område som har historie tilbake til lenge før år 1504, som er omtrent da spanjolene kom hit.

Estate bygningen, som i dag mottar besøkende, er fra 1930 – 40 årene, men det finnes ruiner i området som forteller om den turbulente fortiden. Produksjonen ved plantasjen, som har vært her i over 200 år, har skiftet gjennom tidene fra sukkerproduksjon på 1700 tallet til bananproduksjon på slutten av 1890 tallet. Da sysselsatte plantasjen rundt 2000 arbeidere.

Eierskapet har også vært skiftende, og hele historien kan du lese her på eiendommens websider:

Historien om Green Castle: http://gcjamaica.com/about-green-castle/

Villaen, som i dag fremstår som et eksklusivt feriested, ligger inne i en koselig have med svømmebasseng og tennisbane. Utenfor haven ligger skogen med et yrende fugleliv, som særlig merkes når solen går ned og utover kvelden. Da starter en fantastisk fuglekonsert, som varer utover de første timene når mørket faller på.

Selve huset har tre fellesrom. En liten salong / leserom, et stort fellesrom med bar og åpen veranda ut mot hagen, og en litt mindre spisestue. Gjesterommene ligger alle på samme plan, men leiligheten, på 3 rom og kjøkken som vi leide, ligger på vestsiden av huset og har derfor bare utsikt til hagen og skogen. Maten som serveres er utsøkt og basert på lokale tradisjoner med mye grønnsaker og frukter. Eiendommen er i britisk eie, men drivets av personale fra området rundt eiendommen. De kjenner derfor området og dets historie godt. Innenfor eiendommen er de flere turstier, og hvis man ønsker det kan det arrangeres guidede turer hvor eiendommens historie er temaet.

Ikke langt fra området, i øst, ligger The Blue Mountains , Blåfjellene, som dominerer i den østre tredelen av Jamaica. Det kan arrangeres fuglekikker-turer dit fra Green Castle Estate, men fuglekikking kan man også bedrive på Grean Castle eiendommen.

Utsikten fra terrassen på østsiden av Villaen er utover bukten Annotto Bay. Innerst i denne bukten ligger fremdeles byen Annotte Bay, hvis vi da kan kalle dette en by lenger. Av den tidligere pulserende havnebyen, her nord i St. Mary, er det bare tilbake en litt falmet landsby langs kystveien østover. Men Den Engelske Kirke i St. Mary står fremdeles her. I denne kirken ble min bestefar og hans søster og deres mor døpt. 

Bare det å få ligge syk i sengen, på en for meg så historisk plass, i et rolig og omtenksomt miljø, hvor en av de lokale viste stor vennlighet ved å brygge en blanding av Jamaicansk kaffe med Jamaicansk brunt sukker, lokale urter og en god slump Jamaica rum, var nesten like bra som å vandre rundt i fuglesangen. Tanken bak brygget var å få meg på beina neste dag. Det virket!