graingeweb - bolg

To Archive

Travel Americas 4a - Jamaica

Friday, 12 January 2018 04:13

Jamaica pictures: Grean Castle Estate

Jamaica.

Avreise fra Miami 12:05 og landing på Norman Manley flyplassen, Jamaica, 13:36,

Norman Manley ligger på den lange landtungen sør for Jamaicas hovedstad Kingston. I vest, på enden av denne landtunga, som heter Palisadoes, ligger den gamle havnebyen Port Royal.  Denne gamle byen er vel mest kjent som piratbyen. Hit kom pirater fra fjernt og nært for å møtes. Byen, som ble grunnlagt av spanjolene 1518 ble ødelagt av et jordskjelv i 1692 og senere er den blitt hjemsøkt av flere orkaner og ennå et jordskjelv i 1907. Etter jordskjelvet i 1692 ble Kingston grunnlagt for å ta vare på overlevende eller jordskjelvet.

Men vi skulle ikke bli i Kingston nå, men kjøre tvers over Jamaica til Green Castel Estate, som ligger ganske nært Annotto bay, på nordøst kysten rett nord for Kingston.  Kingston ligger på sørøst kysten av Jamaica og avstanden derfra langs A3 til nordkysten er ca. 40 km.

Vi ble vi hentet av en hyggelig dame. Hun skulle være vår sjåfør på turen opp til området hvor min morfar var født. Og dette burde forklare hvorfor vi akkurat ønsket å besøke dette lille stedet på Jamaica.

Min morfar, Samuel Augustus Grainge, var født på en av plantasjene ved Annotto Bay 26.09.1875 og døpt i Jamaica Church of England in Annotto Bay”, hvor også hans mor var døpt. Så jeg har altså en familiær tilknytning til området rundt Annotto Bay. Samuel kom til Norge like før år 1900 og giftet seg med ei jente fra Hokksund på Øvre Eiker, bosatte seg i Oslo og fikk 3 barn, men det er en annen historie.

Reisen opp til nordkysten skulle i følge reisebeskrivelsen ta ca. 30 minutter, men her hadde man ikke tatt høyde for rushtrafikken i Kingston, regnvær, møtende trafikk etc. Siden vi kom av garde fra flyplassen ved 2 tiden på ettermiddagen, tok det en time bare å komme fram til A3 i utkanten av Kingston.

A3 snirkler seg nordover, oppover og nedover, i åsene som skiller sør fra nord. Her og der passerer den en mindre landsby eller klynge av hus. Veien er smal, så man må passe på når det kommer møtende trafikk. Skogen står tett på veien, men her og der åpner det seg til høyre eller venstre og åpenbarer frodige daler og skogkledte åssider. Da vi nærmet oss nordkysten fikk vi følge av  Wag Water River, og like før vi kommer fram til kysten, på flatlandet med dyrket jord, hvor det tidligere hadde vært flere større og mindre sukkerplantasjer, dukket det opp en rundkjøring. Den første avkjøringen, for oss som kom sydfra, var fortsettelsen av A3 vestover. Den andre avkjøringen var østover mot Annotto Bay. Husk det er venstrekjøring på Jamaica, øya som fikk selvstendighet fra the United Kingdom den 6 august 1962.

Vi krysset over Wag Water River like etter rundkjøringen og etter en km eller to videre bortover A3 tok vi av til høyre opp en skogsvei, forbi en strand og videre oppover en høyde fram til Green Castle Estate. Klokken var nå blitt rundt 4 på ettermiddagen.